J.J. K. 2011.07.07. 17:39

Simon Baker

Simon Baker az Ausztráliához tartozó tasmániai Launcestonban született 1969-ben. Az anyatejjel szívta magába az irodalom és a művészetek iránti fogékonyságot, hiszen anyja, Elizabeth Labberton angoltanárként kereste kenyerét. Apja, Barry Baker műszerészként dolgozott. Simon alig volt kétéves, amikor szülei elváltak. A mama új férjével és két gyerekével Lennox Headbe költözött Új-Dél-Walesbe – a mostohaapa egy fiút hozott a házasságba. Simon nem jött ki a mostohaapjával, vér szerinti apját pedig csak 18 éves korában látta viszont. Családjával ellentétben lakókörnyezete maga volt a tökély. Imádta is a paradicsomi helyet.

Egy rossz tréfa nyitotta meg az utat a színészet felé

Majdnem a parton volt a házuk, és ez nagyban megkönnyítette, hogy Simon szenvedélyének, a szörfnek hódoljon. A városban egy lányra hat fiú jutott, így a srácok igyekeztek minél bátrabbnak mutatkozni előttük. Egy jó testű hullámlovasnak ki tudna ellenállni? Simon jóképű, izmos srác volt, mégis előfordult, hogy egy leányzó miatt verekednie kellett valamelyik társával. Habár a szörfös társadalomhoz tartozott, mindenkivel jóban volt. A stréber jó tanulókkal éppúgy, mint a nehéz fiúkkal. Simon Baker szabadidejében pedig nemcsak szörfözött, vízipólóedzésekre is lejárt. Az iskolában átlagosan teljesítő fiú akkor fedezte fel színészi vénáját, amikor egy ízben észrevette, hogy anyja figyeli, ahogy a házuk előtt gördeszkázik. Produkált egy műesést, és addig feküdt a földön, amíg a mama nem kezdett velőtrázó sikításba.

A középiskola elvégzése után 1987-ben mégis Sydney-be ment egészségügyi főiskolára, ám hamarosan beszipkázta a filmipar. Először egy jégkrémreklámban nyalta az édességet. Kapott egy köpőcsészét, hogy a sok felvétel alatt ne kelljen több kiló jégkrémet megennie. Ő viszont annyira szerette a hideg finomságot, hogy eszébe sem jutott használni az edényt.

Lángoló szerelemből házasság

Nemcsak filmes munkákat vállalt, hogy megkeresse a napi betevőt. Dolgozott betonkeverőkép mellett segédmunkásként, kertészként, üdülési joggal házalt, mosogatott, de még kocsmában is melózott. Mindeközben megfigyelte az embereket, és később a karakterek megformálásánál gyakran épített megfigyeléseire. Hamarosan lehetőséget kapott Melissa Tkautz Read My Lips videoklipjében, majd egy táncos, zenés műsorban. Fiatalon ismerte meg szintén színésznő honfitársnőjét (egyben legkeményebb kritikusát), Rebecca Rigget egy közösen forgatott szappanoperában. A lángoló szerelemből házasság lett. Simon még nem volt 24 éves, amikor első gyerekük, Stella Breeze megszületett 1993-ban. A sikerek arra sarkallták, hogy próbálkozzon Hollywoodban. Los Angelesbe költözött a családjával. „Volt egy pici lányunk, elég pénzünk, hogy kihúzzuk két hónapig.” Baker hamarosan a Szigorúan bizalmas szereplői között találta magát. Több film után pedig a Vörös bolygóban Val Kilmerrel, Carrie Anne Moss-szal és Benjamin Brattel játszhatott együtt. Az őrangyal tévésorozatban már a férfi főszerepet osztották rá. Újabb filmek után megint egy tévésorozatban, a Mentalistában kapott munkát.

Villát vett Amerikában

Simon sok-sok kollégájával ellentétben magánéletében is felhőtlenül boldog. Szívesen alakítja otthon a családapát. Claude Blue (1998), majd Harry Friday (2001) születése óta teljes a család. A két kisebb gyerek keresztmamája nem más, mintNicole Kidman és Naomi Watts. Habár Simonnak nagyon hiányzik a szülőföldje, és egy időre nemrég vissza is költözött családjával Sydney-be, már folyamodott amerikai állampolgárságért. 2007-ben vásárolt egy 4,5 millió dolláros, hat hálószobás házat Santa Monicán. Ez lesz a végleges otthonuk.

Kiköpött Cary Grant?

Természetfeletti képességei népszerűsítésével járta az országot Patrick Jane, és egy alkalommal segített a rendőrségnek. Nem kellett volna: egy sorozatgyilkos bosszúból lemészárolta a családját. Patrick ekkor belépett a rendőrség kötelékébe, hogy képességeit a bűnüldözés szolgálatába állítsa. Ezt a figurát kelti életre a jóképű Simon Baker. Egyértelműen külsejének köszönheti a szerepet. Bruno Heller, a sorozat egyik megalkotója elárulta, olyan szereplőt kerestek, aki kicsit hasonlít Cary Grantra. A rövidlátó Bakerben megtalálták. A nagyhírű előddel ellentétben azonban Simon nem foglalkozik sokat a külsejével. A borotván kívül mindössze fogkrémet használ. Hangoztatja, hogy nem szereti a bádogzuhanyt, azaz a dezodort sem, és szívesebben van szörfös ruhában, mint öltönyben.

Ágyból tévézik lányával

Élvezi, hogy háromgyerekes apa és hogy részt vehet gyerekei életében. „Habár sokat dolgozom, szabadidőmet igyekszem velük tölteni. Figyelem, ahogy nőnek-növögetnek, okosodnak. Lányommal az ágyból szoktam nézni a kedvenc sorozatát, a Gossip girlt.” Forgatásokon mindig kiteszi gyerekei képét a a lakókocsijában. Feleségét tartja a család tartóoszlopának. Az asszony hihetetlen munkabírása és lelkiereje teszi lehetővé, hogy ő annyit dolgozzon, amennyit csak tud.

A bejegyzés trackback címe:

https://the-mentalist.blog.hu/api/trackback/id/tr953047871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása