10 év. Pont ennyi ideje, hogy Teresa Lisbon elhagyta a San Franciscói rendőrség kötelékét, és csatlakozott a CBI-hoz. Hosszú idő. Patrick Jane társaságában pedig még többnek tűnik. De mégis jól telik. Madárnak fészek, póknak háló, embernek barátság. Jane-nek Lisbon...84.jpg

"William Blake mondása jól összefoglalja Jane és Lisbon kapcsolatát. Már csak ketten vannak ebben a zűrben, és nem is számíthatnak másra. Közelítenek a hajsza végéhez, de csak együtt tudják megvívni az utolsó csatát. Az utolsó csatát amikor kiderül, hogy ki is valójában Red John."

Az előző részben - ahogy számítottuk - kaptunk egy újabb darabot a kirakóshoz. S talán nem is egyet. Egyrészt kiderült, hogy mi köze is van Bret Stiles-nak, a Visualize csoport vezetőjének, Red John-hoz. Másrészt, hogy Red John 1988-ban a Elliston farmon tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig. Harmadrészt megtudtuk, hogy Ray Haffner ügynök szintén tagja a Visualize-nak.

Ez mind szép és jó, sőt Jane szerint piszkos közel van Red John-hoz. Sokak azt gondolhatják ez az epizód csak erre épített. Red Johnra. Szerintem, azért emellett nagy hangsúly volt Jane és Lisbon kapcsolatára helyezve. Ott van például az állásajánlat, ami persze később sokkal több mindent tárt fel, de az írók szemléltették azt is, hogy Lisbon Jane-t nem hagyná cserben. Jane segített neki elkapni Tommy Volkert, neki pedig már szívügye a Red John ügy. Jane-nek a "kukcóból" való ki-kinézése is inkább poén volt, mint hogy azt jelentette volna, hogy nem bízik Lisbonba. Sőt aztán be is engedte oda Lisbon-t. Összességében elmondható, hogy Jane-nek egyetlen igaz barátja, bizalmasa van mégpedig ő, s bárki gondolhat bármit, ez így van.

Vissza Red John-hoz és a Visualize-hoz. Egy nagyon erőteljes utalás volt arra, hogy a háborúnak közel sincs vége. Érzésem szerint most minket - nézőket - egy kicsit beetetnek, hogy Red John már karnyújtásnyira van.  Viszont, mint említettem, volt itt egy utalás ami nem pont ezt bizonyítja. Arra a jelenetre gondolok, amikor Lisbon az irodájában beszél Heffnerrel. Lisbon kérdőre vonja, hogy miből is van neki pénze ügynökséget nyitni? Szóval a Visualize pénzéből! Erre Ray barátunk feláll, Lisbon ülve marad. Egy aszimmetrikus kompozíció figyelhető meg ami most azt érzékelteti - szerintem -,hogy a Visualize a CBI fölött áll. Fölötte áll, és előtte jár. Bár az utóbbi kétségbe vonható. Na de beszéljen a kép, itt van amire gondoltam. 

aláfölé.jpgLisbon alul, Heffner pedig fölötte - Ez érzékeltetné a CBI és a Visualize közötti hierarchiát? 

És ugye Heffnerről még annyit, hogy szerintem nem lehet ő Red John hisz emlékezzünk csak Lorelei kritériumára. "Már az első kézfogás után megkedveltétek egymást." No, ezt Heffner és Jane találkozásáról és rövid, de tartalmas kapcsolatáról nem lehet elmondani...

Komoróczy T.

A bejegyzés trackback címe:

https://the-mentalist.blog.hu/api/trackback/id/tr605056593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása