Sok évvel ezelőtt egy kócos, csapzott, és megkeseredett ember előtt nyílt ki a CBI liftje. Nem járt még itt, kicsit szorongott. Mondhatni félt ettől a helytől. Először egy álmodozó ügynök lépett oda hozzá, megkérdezni mit keres itt. Lisbon ügynökkel szeretett volna beszélni. A zavart férfit, akiről kiderült, hogy Patrick Jane, akinek a családját majd egy éve meggyilkolták, csak valami Red John ügy érdekelte. Lisbon különleges ügynöknek nem sok ideje volt ilyen emberekre, mint Mr. Jane. Látszóan sajnálta, de inkább úgy látta jobbnak, hogy ha elküldi. A távozás viszont nem úgy sikerült ahogy eltervezte... (folyt köv)

undersvarci.JPG

Nem is tudom, hogy kezdjem. Egyszerűen fantasztikus volt. Méltó volt egy 100. epizódhoz. Az összes szereplőn keresztül az írókig mindenkit dicsérni kell. Ezt most nagyon odatették. A rész írója Tom Szentgyörgyi pontosan ábrázolja milyen más volt Patrick Jane, és milyenek voltak a többiek.A színészi játék persze még meg is löki a jó forgatókönyvet egy adaggal. És még mindig hangsúlyozom, nekem ez az 5. évad eddig csúcs. 

(folytatás) ...Ugyanis Patrick Jane provokálta Hannigan ügynököt, aki ezért behúzott egyet a látogatónak. 

Jane: Mi történt magával?

Hannigan: Tessék?

Jane: Maga egyértelműen idősebb és tapasztaltabb Lisbon ügynöknél. Szörnyű dolgot tehetett, hogy egy 20 évvel fiatalabb nőt léptettek elő maga helyett.

Hannigan: Ezt honnan veszi?

Jane: A vérmérsékletével van gond. És a személyiségével. Ezért osztották be Lisbonhoz, igaz? Mert ő még új, és senki más nem dolgozott volna magával. 

Nos, az ilyen estekben a sértettek egyből vádat emelnek, azonban Mr. Jane nem így tett. Virgil Minelli, a CBI igazgatója, pedig emiatt a a nagylelkű gesztus miatt azért csak akart valami jutalmat adni ennek a reményvesztett fickónak. Megengedte, hogy konzultálhasson Lisbon-nal a Red John ügyről, sőt, hogy ne kelljen várakoznia, elküldte terepre a csapattal... (folyt köv)

victim.JPG

És ezek után már nem volt visszaút. Kicsit vicces volt, de tetszett az a mód ahogy Jane elérte azt, hogy Red John után szaglálhasson. Megtervezte, pedig látszott, hogy nagyon maga alatt van, de csak egy cél lebegett a szeme előtt: elkapni Red John-t. Na és Minelli! Számomra nagy öröm volt újra látni a sorozatban Gregory Itzin-t, és az általa megformált karaktert Virgil Minelli-t, aki eddigi főnökök közül szerintem a legjobb főnök volt. Határozott, kemény, és mindig a legjobb megoldásokra törekszik. Most is azt tette. Kiengesztelte Jane-t, és elindította tanácsadói karrierjét.

(folytatás) ... Terepre ment és máris segített, rendkívüli megfigyelő képességével. És nem, ő nem egy médium, hangsúlyozta. Aztán Lisbon-nal tartott kihallgatni az áldozat apját, aki nem mellesleg egy volt bíró, akire nem egy elítélt neheztelt...

"Bántani akar egy férfit? Ne őt ölje meg, hanem a családját!"

Tom Szentgyörgy kiválóan hozta párhuzamba a bíró helyzetét Jane helyzetével. Lányát és feleségét is miatta ölte meg Red John. Nem őt ölte meg, az túl egyszerű lenne. A családját, ami egy férfinek a legjobban fáj. (az viszont más kérdés, hogy a végén kiderül, hogy Winston Dellinger-nek más miatt kellett meghalnia)

És aztán jött még egy szívszorító pillanat: 

Mr. Dellinger: "Magának van gyereke, Mr. Jane? "

Jane: "Nincs."

öreg.JPG

... Patrick Jane ezek után egyre elkeseredettebben próbálta elkérni Lisbon-tól, de Lisbon csak ugyan azt hajtogatta: lépjen túl az egészen és menjen haza. De egy ilyen dolgon nem lehet csak úgy túl lenni. 

Másnap normálisan felöltözve itta meg első teáját a CBI-nál, és ismerkedett a hellyel, az emberekkel. Lisbon nem számított rá, hogy visszajön. Nem gondolta volna, hogy Jane ennyire fanatikus e téren. De visszajött, és nem csak akta olvasással töltötte idejét, hanem segített Lisbonéknak. Lebuktatta a gyilkost...

Mulatságos volt hallgatni Jane önbírálatát. "Egy csaló vagyok!" - mondta, de azért mégiscsak varázsolt. De előtte szólt,hogy nem egy médium, csak egy "trükkmester" aki lebuktatja a gyilkost. Érződött rajta, hogy nagyon sok szenvedésen ment keresztül a volt médium képessége miatt, ezért is hangoztatta, hogy ő aztán nem az. A trükk sikerült, a gyilkos meglett, Jane-t pedig felvették a CBI tanácsadójának! Jól szórakoztunk és valahogy jó volt nosztalgiázni. Valahogy jó volt látni az első pillanatokat a CBI-nál. Érdekes volt. De ezen kívül még történt egy nagyon fontos dolog, ami mellett képtelenek vagyunk elsiklani. Az pedig az 5x01-ben megismert Alexa Schultz FBI vezető telefonbeszélgetése Virgil Minelli-vel. Megkérte, hogy tájékoztassa a Red Jonh ügyről és útravalóként közölte, hogy Jane most szabadult egy elmegyógyintézetből. Aztán letette és a vele szembe ülő fickónak odalökte, hogy: "Kész". A fickó megköszönte, aki hát nem biztos, hogy Red John, de, hogy köze van hozzá az biztos.

A rész tehát feltárt két új fejleményt a Red John ügyről: Alexa Schultz, az FBI igazgató, valószínűleg tégla, és, hogy Lorelei-t is ő tüntette el valahová. Na meg bebizonyosult Jane állítása, miszerint Red John-nak mindenhol vannak emberei. Hát látjuk...

red john.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://the-mentalist.blog.hu/api/trackback/id/tr554880637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása