Jane családja elvesztésének 9. évfordulóján, a CBI egy elhagyatott gyárépületben talál rá egy férfire aki egy szekrényben volt, a nyomok szerint, élve bezárva, valamint Red John is üzen, sőt nem is egyszer...

Jane4x231.JPG

Feladod végre?

Hogy stílusos legyen a dolog, a mi kis barátunk küldött Jane-nek egy szép kis kívánság kártyát az évforduló alkalmából. Jane a temetőbe ment, felesége és lánya sírjához, és Red John újra üzent. Egy kislánnyal, akinek a kezére rajzolt egy piros mosolygós fejet. Egy kislánnyal aki egy szemtanú egyben. Nos, ez volt az a pont mikor azt gondoltam, hogy Patrick újabb hajtóvadászatba kezd Red John elfogása érdekében, de nem így történt...

-Megnézem, találnak-e ujjlenyomatot vagy DNS-t a Jane-nak hagyott cetlin.

-Nem fognak.

 Mondta Lisbon s valószínű jól gondolta. Egy Red John követő ejt hibákat, hagy ujjlenyomatot, de nincs itt semmilyen követő. Ez Red John volt, és nem értem, hogy Wainwright, hogy lehet ilyen naiv, hogy még mindig nem áll össze neki a kép. Jane azzal, hogy a Panzer gyilkosságot elterelte James egyik áldozatának apjára fellélegezhetett, az FBI leszállt róla és Darcy is megmenekült Red John elől, de ő még mindig hiszi, hogy Red John él. Red John nagyon is él és újabb játékba akarta belekeverni Jane-t, de most Patrick okosabb volt mint ellensége és olyat tett amire mi sem számítottunk.

Viszont mielőtt még megtette volna, elment egy étterembe. A nevén szólították, asztal volt számára foglalva, és ezen az elegáns helyen a rendelés már egyből érkezett. Jane valószínű már hosszú évek óta járt vissza  ebbe az étteremebe, s meglepő módon nem étel vagy egy pohár tea volt rendelve hanem zöldséglé. Sőt nem is egy hanem még három. A kamera egyszer csak Jane feje fölül mutatta az asztalt. Jane még mindig a zöldséglevet itta, és az övén kívül láttunk még két terítéket. A látvány megható és egyben fájdalmas volt. Az italok felét itta csak meg, de miért? Képletesen szólva, nem volt a családjának alkalma befejezni?

jane4x23_1.JPG

Az étterem után a tetőre ment és megtette azt amit már meg kellett volna. Túllépett. Feladta. Lemondott arról, hogy megtalálja családja gyilkosát. Először kikereste a Red John aktákat és a tetőn meggyújtotta őket, egy üveg whiskey társaságában. Jane annak érdekében, hogy Red John-nak ne legyen több álkdozata, megtett egy olyan lépést amit szerintem senki sem gondolt. És ezzel talán felbosszantotta Red Johnt? A mai évadzáróban Red John újra lecsap és megbosszulja, hogy Jane abbahagyta a macska egér játékot? Nem tudni... redjohn.JPG

Visszanyal a fagyi?

Jane szokásával ellentétben kifejezetten az aktuális ügyre koncentrált. Kikérdezte az áldozat feleségét, szerzett egy sírhelyet, amit először nem tudtam mire vélni, és előadást tartott a klubban ahol az áldozat is megfordult. Ki akarta csalogatni a nyulat a bokorból, de most a gyilkos sokkal keményebb volt és nem dőlt be a trükköknek. De végül sikerült a temetőbe csalogatni, ahol Jane jobb belátásra akarta bírni. Bezárta egy koporsóba és Rigsby bébiőrzőjével néha megkérdezte tőle, hogy bevallja e, hogy ő ölte meg a beosztottját. Nehezen, de beszélt és kikerült a koporsóból. A nagyfőnök viszont egyáltalán nem volt elragadtatva. Szerinte Jane ezzel semmit sem ért el és a gyilkos úgy is megússza.

Jane nagyon sok mindenen ment keresztül a történtek folyamán, de most eltört a mécses. A higgadtság ami az egész részen át jellemezte, most megszűnt. Wainwright olyat mondott Patricknek amit ő nem várt volna. Kifakadt és gúnyosan beszólt Wainwrightnak aki már ekkor fel is függesztette őt, a csúfolás után pedig kirúgta. Hogy mi lesz ebből, nem tudni, de annyi biztos Tom Szentgyörgyi kiváló bevezetője után, egy igazán izgalmas évadzáróra számíthatunk, de ne feledjük Bruno Heller szavát: "Ne higgy el mindent, amit látsz!"

liftjane.JPG

(Komoróczy Tibor)

A bejegyzés trackback címe:

https://the-mentalist.blog.hu/api/trackback/id/tr824522667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása