Az 5x10. rész előzetesével ezen a napon nem tudok szolgálni, mert nem ezen a héten, hanem december 9-én kerül majd a képernyőkre. Helyette azonban itt van egy érdekes cikk Simonról amit az Origo.hu portál tett közzé. Szó esik itt a sorozatról, Simon fiatalkoráról és bemutatja, hogy egy ausztrál fiúból, hogy lehet Hollywood  kedvence. 

jane2.PNG

Itthon is kedvelt sorozat A mentalista, melynek főszereplőjéről, a Patrick Jane-t játszó Simon Bakerről azonban viszonylag keveset tudunk. Valószínűleg már nem sokan emlékeznek rá, hogy a Szívtipró gimi-ben ő volt az egyik fiatal tanár, azt pedig már biztosan csak a rajongók tartják számon, hogy legkisebb gyermekének Nicole Kidman a keresztanyja.

Simon Baker 2008 óta játssza A mentalista címszerepét, egy olyan rendőrségi tanácsadót, aki különlegesen fejlett megfigyelőképességével szinte olvas az emberek gondolataiban. Fő célja, hogy elkapja a Red John nevű sorozatgyilkost, aki a feleségét és a lányát is megölte, de ez természetesen idáig nem sikerült neki.

Személyiségét tekintve Jane és Baker sok mindenben hasonlíthat, legalábbis erre enged következtetni a Teresa Lisbont alakító Robin Tunney nyilatkozata, melyet a news.com ausztrál kiadásának tett tavaly októberben: "Legyünk őszinték, a színészek többsége nem atomtudós, ezzel együtt nagyon törékeny. Amikor olyasvalakivel dolgozhatok, aki mellett röpül az idő, az engem is csak jobbá tesz. A tévében a rohamtempó mellett nem is nagyon van idő az igazi színészkedésre, így mindaz, amit a nézők a képernyőn látnak - a piszkálódások, a szeretet, a kapcsolatunk alakulása -, nagyjából a valós életben is megtörténik, és mutatja, hogy mennyire jól elvagyunk egymással".

Háttértáncosból lett a Szívtipró gimi tanára

A Tasmániában született Baker állítólag gyerekként kezdett el érdeklődni a színészet iránt, amikor gördeszkázás közben produkált egy olyan műesést, amelyre édesanyja sikítva rohant ki a házból. Mindenesetre több különféle munkája volt - kőműves és villanyszerelő mellett is dolgozott -, mielőtt szerepet kapott egy jégkrémreklámban. Ezután több ausztrál előadó videoklipjében feltűnt, például Melissa Tkautz mellett is láthattuk a Read My Lips című szám kisfilmjében, a figyelmesebbek pedig az egyik háttértáncosként szúrhatták őt ki az Euphoria Love You Right című dalában.

Egy nyúlfarknyi szerepben - egy parti vendégeként - a Mesék a kriptából című tévés antológiában is megjelent, komolyabb munkát viszont csak négy évvel később, 1993-ban kapott az Otthonunk című sorozatban. Ezt követte az itthon is szélesebb körben ismert Szívtipró gimi, amelyben az egyik tanárt, Tom Summerst alakította. Egy fiatal tanárt játszott, aki mindenben támogatta a diákok ambícióit, az Allie nevű karakternek például segített befejezni a könyvét - csakhogy eközben túl közel kerültek egymáshoz, felmerült annak a gyanúja is, hogy az időközben teherbe esett lány a tanárától vár gyermeket. Tomot ekkor felfüggesztették, így Bakert csak nyolc epizódban láthatták a nézők.

Ebben az évben - 1995-ben - mégsem ez volt a legemlékezetesebb szerepe: feltűnt a Naked című ausztrál sorozatban is, ahol rögbijátékost játszott. "Ez volt életem eddigi legjobb munkája" - nyilatkozta annak idején, annak ellenére, hogy elismerte, a karakter megformálása fizikailag igen megterhelő volt, hisz sorozatbeli játékostársainak többsége valóban rögbizett, így az összeütközések, földre fektetések mind valódiak voltak.

1997-ben kisebb szerepet kapott a Szigorúan bizalmas című filmben, amely ugyan amerikai produkció volt, de több ausztrál (vagy Ausztráliában nevelkedett) színész, például Russell Crowe és Guy Pearce is játszott benne. Innentől kezdve sorozatban érkeztek a tengerentúli felkérések is, és 1998-ban Baker el is hagyta a nevéből a Dennyt - addig ugyanis Simon Baker-Denny néven tüntették fel a stáblistákon -, talán ezzel is jelezve egy új korszak kezdetét.       

A pokol lovasai-ban és A vörös bolygó-ban már Simon Bakerként szerepelt, majd az Őrangyal című szériában a főszerepet bízták rá - itt Nick Fallint játszotta, aki egy köztiszteletben álló ügyvéd fiaként keveredett bele egy drogügyletbe, amiért közmunkára ítélték. Egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezethez került, ami aztán komolyan megváltoztatta az életét, igazi őrangyal vált belőle. 

Néhány újabb film - például A kör 2. és Az ördög Pradát visel - után jött a Smith című rövid életű sorozat, majd A mentalista, amely világszerte meghozta neki a népszerűséget. 2010 óta amerikai állampolgár is - az ausztrál mellett -, úgy véli, az Egyesült Államokban sokkal jobbak a lehetőségei. "Szeretek Ausztráliában dolgozni, de tény, hogy az egész országban csupán 17-18 millióan laknak, ami erősen limitálja a produkciók számát. Ráadásul rengeteg jó színész van, nagyon nagy a versengés. Nem mintha az Egyesült Államokban nem lenne nagy, de sokkal több a lehetőség" - mondta egy rajongói honlapnak.

A magánélete igen rendezett, a pletykalapoknak nemigen szolgált szaftos hírekkel: 1998-ban, többévi együttélés után vette el Rebecca Riggst, akivel azóta is együtt vannak. Három gyermekük született, a középsőnek Naomi Watts, a legkisebbnek pedig Nicole Kidman a keresztanyja.       

forrás: [Origo] 

A bejegyzés trackback címe:

https://the-mentalist.blog.hu/api/trackback/id/tr204926621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása