Nem robbant akkorát mint számítottuk, de egy elég érdekes nyitányon vagyunk túl, elkezdődött az 5. évad. Igaz kicsit kiszámítható volt az egész, és ha valaki sok krimit néz, már az első pillanattól tudhatta a gyilkos kilétét, de valahogy a Red John szál miatt nem is foglalkoztunk ezzel, és végeredménybe egy kifejezetten élvezhető epizódot tudhatunk magunk mögött.

A tovább mögött spoileresen folytatom! 

tumblr_mb9zyeXNkF1rfhhu3o2_500.jpg

Ha most hasonlítanom kellene az előző évadpremierekhez ezt, sajnos azt kell mondjam nem lenne No1. Lehetséges, hogy azért mondom most ezt mert egy ilyen izgalmas évadzáró után kicsit többre számítottunk, és lettünk hitegetve a készítők felől. Azért megjegyzem, hogy nekem így is tetszett, pedig volt benne egy két hiba. Kezdem a negatívumokkal. Nem tudom, hogy nektek feltűnt e már a rész elején az a rendőrsrác, aki olyan segítőkészen állt a gyilkos(ok) felkutatásához? Nos aki ilyen segítőkész, az vagy gyilkos vagy halálosan szerelmes volt az egyik illetőbe. Itt megkaptuk az első variációt, amit már szerintem nagy többség a rész elején sejtett. Emellett még egy-két, szerintem, problémát majd még kiemelek, de most vegyük kicsit szemügyre a Lorelei ügyet!

A nyár folyamán tömérdek infóval látott el minket Bruno Heller, a sorozat vezető producere és írója, amikben rend szerint az szerepelt, hogy a CBI és FBI közt hatalmas harc lesz majd, Lorelei pedig vagy a CBI vagy a másik nyomozó iroda őrizetében lesz. Ez valahogy így is történt, hogy már a rész elején bunyóztak a felek  meg Patrick próbálta faggatni Lorelei-t, ami miatt Lisbon teljesen kibukott (lehet azért mert Lorelei azon kérdésére, hogy Lisbon miatt van e itt, Jane nem azt mondta, hogy igen...) aztán az FBI-osok sunyi módon hoztak egy parancsot és elvitték. Na ez valahogy nagyon nem volt rendben. Amikor megérkezett Lorelei, hogy másodjára beszéljen Jane-nel, (valahogy már előre láttam, hogy ez lesz, és ez a fordulat nem ütött akkorát) az FBI-os gyerek (aki olyan seggfej volt az egész rész alatt, hogy legszívesebben leütöttem volna)  egy másik zsaruval megindult a lift felé és már vitték is az egyetlen embert aki tud valamit Red John-ról. Nos, az nekem kicsit fura volt, hogy ez Gabe gyerek fentről az emeletről, ahol Jane-nek a kuckója van, jött le és egyszerűen csak elvitte Lorelei-t. Persze mint mondtam sejthető volt ez a fordulat. Egészen fura szituáció volt, de megemésztettem. Ezután természetesen Jane bedühödött és megmondta Bertram-nak, hogy mindent kitálal az akcióról (ami csodálatos módon lett eltusolva), és oda az FBI-CBI közti alkunak még annak ellenére is, hogy ezzel börtönbe kerül. Na nem volt mit tenni összehívtak egy gyűlést egy bíróval aki majd eldönti, hogy kinek  az őrizetében lesz Lorelei. Ez a jelenet kifejezetten tetszett, ahogy Jane kihozza sodrából a másik ügynököt nagyon jól volt megírva és ez a színészi játékkal megtámogatva kiválóan hatott, bár végeredményben egyszer alul maradhatott volna Jane. Ez viszont soha sem történhet meg, így Jane kitűnő manipuláló képességeivel leszerelte az idegbeteg FBI-os köcsögöt. 

5x01003.jpg

A végén Jane kicsi már sablonosan rájött a kettős gyilkosság rejtélyére, és már majdnem heppi volt mindenki, hiszen hamarosan Lorelei újra a CBI kezében lehetett volna, de! De, Red John megint huncutkodott és Lorelei Martins-ból egy hájpacnit varázsolt. Itt lett vége. Emiatt a cliffhanger miatt feljebb kerekítem az osztályzatom, 10/7,5, na meg azért mert Simon Baker istenit alakított és Robin Tunney is jól játszotta az egyre őrültebb, mindenen kiakadó Lisbon-t. 

Komoróczy Tibor

[Holnap délelőtt, heti hírösszefoglalóval jelentkezünk!]

A bejegyzés trackback címe:

https://the-mentalist.blog.hu/api/trackback/id/tr354822818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása